Hit és fény

A Hit és Fény ökumenikus lelkiségi mozgalom, mely abból a vágyból született, hogy segítsen az értelmükben sérült embereknek és családjaiknak, hogy megtalálják igazi helyüket az egyház szívében és a társadalomban.
    Ez volt a fő célja az 1971 Húsvétján Lourdes-ba szervezett zarándoklatnak. A zarándoklat után, amely mindenki számára gazdag volt kegyelmekben, Jean Vanier és Marie-Hélène Mathieu tanácsára, többen elhatározták, hogy folytatják és elmélyítik a tagok között kialakult kapcsolatot. Fontos volt, hogy a résztvevők olyan közösséget alkossanak, mely összehozza az értelmi fogyatékos embereket, szüleiket és barátaikat (különösen a fiatalokat).

       Az évek során új közösségek jöttek létre a világ különböző részein, különböző keresztény felekezetekben. Ma már több mint 1495 közösség létezik mintegy 78 országban.
    A HF közösségek havonta találkoznak. A találkozók vezérfonala a Nemzetközi Titkárságtól kapott Útravaló. Ezeken a találkozókon az Ige meghallgatása, esetleg megjelenítése után következik az osztozás, majd a szeretetvendégséggel összekötött ünneplés. Ami még nagyon fontos, az a negyedik idő, a találkozók közötti időszak, amikor a közösség tagjai felkeresik egymást, telefonon érdeklődnek egymás hogylétéről. A közösségben mindenki fontos, mindenki értékes.
    A találkozókon kívül lelkigyakorlatokat, nyári táborokat, képzéseket és zarándoklatokat is szervezünk.
   Marosvásárhelyen az első HF közösség 1990-ben alakult.  Ebből a közösségből nőtt ki az Ügyes Kezek Alapítvány.